укр | ру | eng
Послуги
Статті

Аналіз дебіторської заборгованості

Усі компанії прагнуть здійснювати продаж товарів або надавати послуги за умови негайної оплати. Однак велика конкуренція на ринку і прагнення отримати більші прибутки нерідко призводять до того, що продавці погоджуються на відстрочку платежів. При цьому виникає дебіторська заборгованість. Вона є неминучим наслідком сучасної системи грошових розрахунків. До негативних наслідків цього явища відноситься дефіцит оборотних коштів, до позитивних – збільшення товарообігу. У зв'язку з цим аналіз дебіторської заборгованості користується все більшим попитом. Потреба в проведенні даної процедури виникає, перш за все, у менеджерів підприємств. А сам процес управління дебіторською заборгованістю передбачає виконання комплексу операцій з оцінки фінансового становища фірми.

Компанія "Інвенторі-Консалтинг" проводить аналіз дебіторської заборгованості на базі сучасних методик. Дана послуга полягає у наступному:

  • виявлення простроченої заборгованості та списання їх згідно з установленим порядком;
  • підготовка рекомендацій щодо усунення причин виникнення розбіжностей в обліку зобов'язань;
  • визначення списку проблемних дебіторських заборгованостей, за якими проводиться стягнення;
  • проведення правового аналізу первинної документації, договорів, претензійних матеріалів на відповідність їх реальному обсягу зобов'язань;
  • підготовка рекомендацій щодо усунення цих невідповідностей;
  • проведення претензійної та позовної роботи щодо стягнення дебіторської заборгованості.

Крім того, у результаті аналізу дебіторської заборгованості перевіряється правильність отримання суми, повнота її списання, а також наявність виправдувальних документів на здійснення розрахункових операцій. Важливим моментом при проведенні даної операції є виявлення того, наскільки правильно та своєчасно були пред'явлені претензії. Приступаючи до аналізу дебіторської заборгованості, перш за все, перевіряються всі розрахунки, і з'ясовується відображення боргів на бухгалтерських рахунках.

Крім того компанія "Інвенторі-Консалтинг" проводить інвентаризацію дебіторської заборгованості. Інвентаризація дебіторської заборгованості підтверджує якість і ліквідність активів, запобігає ризикам їх нецільового використання. Дана послуга також націлена на підтвердження фактичної наявності, кількості та вартості заставного майна.

Ми запропонуємо вам найбільш дієві рішення для підвищення ефективності вашого бізнесу. Для замовлення професійного аналізу дебіторської заборгованості дзвоніть нам прямо зараз!